This renovation in Toronto is inspired by a love for California

0

Like any home, there is a focal point – a gathering place that serves as a meeting point for relaxation and entertainment – and for the Yorkville property, it all ends in the kitchen. Montana and Tyler wanted the kitchen to feel like an extension of their dining room and living room, as opposed to an entirely separate space. Spatial planning posed challenges throughout the design process, as they were working with a four-story semi-detached house with rather small floor areas. To maximize space on each floor, design elements have been meticulously thought out and considered.

AFTER: Sound and sinks.

AFTER: The shower can only make California dream.

Besides the kitchen, the top floor of their home is where many more changes have been made. “The only structural changes made were to the top floor where the master suite is,” Montana says. “We reversed the location of the closet and the main bathroom to create a larger bathroom that can accommodate two people as well as a walk-in closet that guides you into the bedroom. The top floor has an open loft feel and is where guests spend a lot of time.

BEFORE: The kitchen was not bad at first, but lacked character.

AFTER: The new American kitchen with texture and materials brings a masculine and sexy atmosphere to the ground floor.

AFTER: They worked with local Canadian artist Kit King to develop this custom light. The ground floor has few artworks on the walls, so they wanted to create something that acted like a “sculpture in the sky”. This room is made of plaster and serves as the focal point when you first enter the house. “We felt the earthy texture of the light was a great complement,” adds Montana.

“The original kitchen made the downstairs feel very small and hectic,” she says. “There was a small counter to sit on with overhead cabinets which took up a lot of space. We converted the kitchen into an American kitchen, opening one side towards the ceiling and adding a beautiful rounded travertine shelf. Paneled appliances and push-to-open millwork create a seamless transition between the kitchen and the rest of the main floor, with clean lines everywhere you look. We also used elements, such as curved walls and a curved staircase, to help create flow from floor to floor. »

The piece de resistance ? The downstairs wine cellar, which was a way to show off his brother’s extensive wine collection and bring his guests downstairs for a tasting. For these two, the kitchen has strong competition, but overall it was a family affair.

Share.

Comments are closed.