Rural guesthouse for rent maximizes sunlight and landscape views

0

Many of us are aware of the wonderful health benefits that come with regularly spending quality time in nature. The combination of fresh air, high doses of sunshine, living greenery and birdsong has been proven to help reduce stress and increase physical and mental well-being.

But spending that quality time in nature doesn’t have to mean roughing it in a tent; there are plenty of so-called “glamping” (or “glamorous camping”) options for people who don’t like to camp and are willing to shell out a little extra cash for a luxury experience.

For those looking to experience the natural beauty of the landscape in Uruguay, this short-term rental designed by local firm TAT® Arquitectura has been oriented to maximize both comfort and views of the hills beyond.

Marcos Guiponi


Located in Lavalleja, an area known for its agricultural and tourism industries, Guazubira 365 House serves as a haven for visitors seeking a quiet respite from the hustle and bustle of modern life.

The 376 square foot guesthouse is located in Villa Serrana, just 30 minutes from Minas, the regional capital. As the architects explain, the design of this guesthouse reflects new attitudes towards local and global tourism:

“Villa Serrana is a district on the heights which has existed in the department of Lavalleja for more than half a century, but seems to have found in the last decade its place of interest for the renovated public in search of ‘the house of weekend’ Perhaps not in the terms to which we were traditionally accustomed, because the new rurality is temporary, and consists of a mixture between the productive tradition, and the experiences linked to the new desires for landscape, and to its possibilities associated factories that open up a series of opportunities to inhabit or make the landscape profitable, thanks to new technologies.”

Marcos Guiponi


The square, wood-clad exterior of the Guazubira 365 home provides a surprisingly modern contrast to its hilly surroundings. A few large windows have been strategically placed to maximize views of the landscape, including the main facade which has an extra-long series of sliding glass doors which can be opened to create a sense of connection between the outside and the interior. interior.

Marcos Guiponi


The architects explain in more detail why this long glazed facade is a crucial element of the design and how the occupation of the house is conceived as a series of framed views:

“The shelter was thought of as an anomaly in the sierras that could arouse the interest of the geometric contrast of the volume inserted in a natural environment. Its distribution was oriented to be inhabited and provide shelter during short stays, itinerant manner, closing three of its faces outwards and focusing interest on the more qualified horizon. In the rest of the surfaces, a series of hierarchical frames are constructed that reframe and propose specific landscape segments that have become part integral to the inner experience of the object.”

Marcos Guiponi


The guesthouse was designed in a modular fashion, as the client wanted the option to potentially expand the single unit into a double on the same plot should the need arise in the future. To account for this possibility, the designers say:

“We had to estimate and anticipate the relational and visual interferences [between the house and the surrounding landscape] to ensure the least contaminated coexistence possible. »

The layout is simple and includes a living room, bedroom, kitchenette, bathroom and a long sheltered outdoor terrace carved into the overall volume of the guesthouse. This long glazed facade faces north, which in the southern hemisphere means optimal exposure to the sun throughout the day.

Marcos Guiponi


The materials used here are simple but effectively deployed; it feels like the exterior parts seem to curl inward to become part of the interior, as is the case here in the living room ceiling.

Marcos Guiponi


The kitchen and bathroom are located in the central area of ​​the house, with the bathroom being the only enclosed space in the house. The long hallway here serves to connect one end of the house to the other, and it’s also where the kitchen sits, its black-painted domain seemingly “carved” into the central volume of the unit.

Marcos Guiponi


This small-scale project focuses on light and the surrounding landscape to best maximize the enjoyment of both. To learn more, visit TAT® Arquitectura and Airbnb.

Share.

Comments are closed.